HYUNDAI TÜRKİYE FABRİKASI 500 BİNİNCİ ARACINI ÜRETTİ

No. 622009-04-21

Türk Otomotiv Sektörü'ne son yıllarda damgasını vuran Hyundai, Türkiye'deki üretim tarihinin en önemli günlerinden birini geride bıraktı. İlk kez 1997 yılında Accent ve H100 modelleriyle Türkiye'de Türk tüketicisi için üretime başlayan Hyundai, Türk işçisinin gücüyle ürettiği 500 bininci aracını 20 Nisan 2009 tarihinde bantlardan indirmenin haklı gururunu ve sevincini yaşıyor.

Merkezi Güney Kore'de bulunan Hyundai Motor Company'nin denizaşırı ülkelerde kurduğu ilk fabrika olan ve Avrupa'ya açılan en önemli kapısı konumunda bulunan Hyundai Türkiye Fabrikası, henüz çok kısa bir geçmişe sahip olmasına rağmen 500 bininci aracını üretme başarısını gösterdi. Hyundai Türkiye İzmit Fabrikası'nın bantlarından inen 500 bininci araç ise, Çek Cumhuriyeti'ne ihraç edilmek üzere üretilen beyaz renkli bir Accent Era 1.4 Select oldu.

İlk olarak 1990 yılında Türk tüketicisiyle tanışan Hyundai, kısa bir süre sonra Türkiye'de Hyundai markası taşıyan araçları üretmek için görüşmeler yaptı ve 1993 Aralık ayında hükümetin onay vermesiyle çalışmalarına başladı. İzmit'te 26 Eylül 1995'te temeli atılan ve 1997 Temmuz'unda Accent ve H100 Panel Van modelleriyle seri üretime başlayan Hyundai Türkiye Fabrikası, 20 Eylül 1997'de gerçekleştirilen törenle açıldı. Üretim adetlerini her geçen yıl yükselten fabrikada, 2002 yılında da Starex hafif ticari araç grubunun üretimine ve bu araçların ilk kez Türkiye'den tüm Avrupa'ya, Orta Doğu'ya ve Afrika'ya ihracatına başlandı. 2007 yılında Matrix modelinin dünyadaki tek üretim merkezi konumuna gelen Hyundai Türkiye Fabrikası, şu an itibariyle Accent Era ve Matrix modellerini hem Türkiye pazarı için üretiyor hem de başta Avrupa olmak üzere 60'tan fazla ülkeye ihraç ediyor.

Yıllık 100 bin adetlik fiziki üretim kapasitesi bulunan Hyundai Türkiye İzmit Fabrikası'nda 1997 yılından bugüne kadar üretilen üç ayrı nesil Accent modelinden toplam 299 bin 253 adet bantlardan çıktı. Aynı zamanda üretimine başlanan ve 2006 yılı sonunda üretimi tamamlanan H100 modelinden ise toplam 53 bin 70 adet üretildi. 2002 ile 2007 yılı sonu arasında üretilen Starex'ten 85 bin 850 adet araç bantlardan çıkarken 2007 yılı Mart ayından beri fabrikada üretimi süren Matrix'ten ise toplam 61 bin 385 adet üretildi. Toplam 500 bin adet aracın 270 bin adedi iç pazara, 230 bin adedi de ihracata yönelik bantlardan çıktı.

Fabrika, İzmit – Ali Kahya Beldesi'nde 1 milyon m²'lik mevcut alana, 233 bin m²'lik fabrika sahasına ve 108 bin m²'lik kapalı alana sahip. Yüksek kalitede üretim yapan ve Türkiye'ye yayılmış 75 yetkili satıcısı ve 91 yetkili servis noktasıyla bu kalitesini Türk tüketicisiyle buluşturan Hyundai Türkiye Fabrikası, bu kriterler doğrultusunda dünyanın en iyi üretim kalitesine sahip araçları üretmeyi hedefliyor. Hyundai'nin Türkiye haricinde merkezinin bulunduğu Kore'de üç ayrı üretim tesisi, Çin ile Hindistan'da ikişer ve Çek Cumhuriyeti ile Amerika'da birer adet üretim tesisi bulunuyor. Kore'de yer alan Ulsan Fabrikası, yıllık 1.3 millyon adet ile dünyanın en büyük entegre üretim tesisi konumunda bulunuyor.

Kalitesine güvendiği için Türkiye'de tüm modellerinde 5 yıl üretici firma mekanik garantisini sunan tek marka olan Hyundai; fabrikada üretilen Accent Era ve Matrix haricinde i10, Getz, i30, Sonata, Grandeur, Coupe FX, Tucson ve Santa Fe binek modelleriyle birlikte H100 Kamyonet ve H-1 hafif ticari araçlarını ithal ediyor.

Hyundai üretim kalitesi

Hyundai'nin İzmit'te üretilen Accent Era ve Matrix modelleri de, global üretim merkezleri gibi aynı seviyede üretim kalitesini taşıyor. ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi ve ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi'nin uygulandığı Hyundai Türkiye Fabrikası, yüksek kalitedeki üretim kriterleri doğrultusunda dünyanın en kaliteli aracını üretmeyi hedefliyor. Hyundai Türkiye Fabrikası'nda saatte ortalama 17 araç üretiliyor ve günlük toplam üretim yaklaşık 255 adedi buluyor.